Zagadka 289

Jackowe zagadki w temacie lotniczym.
Awatar użytkownika
Jacek Waszczuk

Zagadka 289

Post autor: Jacek Waszczuk » 05 cze 2026, 18:44

Ile wynosił rozmiar największego śmigła w samolocie ? (nie chodzi to o wirniki w śmigłowcach i pionowzlotach)

ODP;

Pora na odpowiedz. Podczas pierwszej wojny światowej we Wrocławiu (Breslau) w zakładach Linke Hoffman opracowano ciężki bombowiec serii R II w ciekawej koncepcji. Napędzany czterema silnikami umieszczonymi w kadłubie połączone wspólnym wałem i przekładnią by napędzać jedno śmigło. Jedno drewniane śmigło dwułopatowe miało średnice 6,9 m i do dziś jest największym śmigłem zastosowanym w samolocie. A sam samolot nie zdążył wejść do produkcji i użycia podczas wojny.

zdjęcie znalezione w internecie
Załączniki
zagadka.jpg

Awatar użytkownika
Jacek Waszczuk

Re: Zagadka 289

Post autor: Jacek Waszczuk » 20 cze 2026, 12:18

Odpowiedz jest powiązana z Wrocławiem, ktoś coś połączy?

Awatar użytkownika
Jacek Waszczuk

Re: Zagadka 289

Post autor: Jacek Waszczuk » 01 sie 2026, 23:19

Pora na odpowiedz. Podczas pierwszej wojny światowej we Wrocławiu (Breslau) w zakładach Linke Hoffman opracowano ciężki bombowiec serii R II w ciekawej koncepcji. Napędzany czterema silnikami umieszczonymi w kadłubie połączone wspólnym wałem i przekładnią by napędzać jedno śmigło. Jedno drewniane śmigło dwułopatowe miało średnice 6,9 m i do dziś jest największym śmigłem zastosowanym w samolocie. A sam samolot nie zdążył wejść do produkcji i użycia podczas wojny.

Zablokowany

Wróć do „Zagadki”